Tento kávový nápoj som si vyladila do detailu a beriem ho naozaj skôr ako koláč. Koláč, pri ktorom nemám prácu s pečením korpusu. Aj keď… aj jeho príprava si vyžaduje nejaký čas. Tá sladká odmena však za to stojí. Obzvlášť, ak si ju vychutnám s niekým, kto príde na návštevu a ocení túto výnimočnú kalorickú bombu rovnako ako ja.
Z čoho sa káva ako Crème brûlée skladá?
Z štyroch častí: z chrumkavej karamelovej posýpky, domáceho vanilkového sirupu, vanilkovej šľahačky a jemnej filtrovanej kávy.
1. Chrumkavá karamelová posýpka
Môžete si ju podľa receptu pripraviť pokojne vopred, uskladniť v uzatvárateľnej nádobe (kde vám vydrží naozaj dlho) a používať podľa chuti nielen na Crème brûlée kávu. Ja si ju občas sypem napríklad na ovsenú kašu, na palacinky a syn ju miluje s babyccinom.
Ingrediencie (na 1 menší zavárací pohár plný chrumiek):
- 100 g kryštálového bieleho cukru
- 30 g mandľovej múky
- 3 cukrárske piškóty
Postup:
- Cukor rovnomerne nasypte na panvicu a postavte ju na sporák nastavený na stredný výkon.
- Čakajte, kým sa cukor rozpustí na karamel a ideálne ho počas procesu veľmi nemiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Do karamelu vmiešajte mandľovú múku a zmes ihneď prelejte na papier na pečenie, kde ju rozotrite do čo najtenšej vrstvy. Pracujte rýchlo, hmota bude rýchlo tuhnúť.
- Počkajte, kým všetko úplne vychladne a karamel stvrdne. Potom ho ľahko odlúpnete od papiera a nadrvíte na konzistenciu posýpky. Môžete si pomôcť tak, že rozlámané kúsky karamelu uzavriete do zip vrecka a cez utierku po ňom prejdete valčekom na cesto, prípadne všetko rozmixujte v mixéri (to sa hodí hlavne v prípade, ak ste neurobili plochu dostatočne tenkú a ťažšie sa vám drví ručne). Zmes môžete rozmixovať aj dohladka, ale ak chcete, aby bola posýpka chrumkavá, je lepšie ju nechať trochu hrubšiu. To odporúčam!
- Na záver nahrubo nadrvte aj cukrárske piškóty a vmiešajte ich do zmesi.
2. Vanilkový sirup do kávy aj na ozdobenie šľahačky
Do sirupu používam trstinový cukor. Vykúzli oveľa lepšiu chuť než klasický cukor a tiež je vďaka jeho farbe sirup krásne zlatistý.
Ingrediencie (na približne tri kávové nápoje):
- 70 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 40 g vody
- 2 lyžice 33 % smotany (alebo podľa potreby)
Postup:
- Oba cukry nasypte do kastrólika a zalejte vodou. Dobre premiešajte.
- Kastrólik postavte na sporák a priveďte zmes k varu.
- Varte na miernom stupni, kým sa všetok cukor nerozpustí a sirup mierne nezhustne.
- Na záver odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt.
- Počas chladenia sirup občas premiešajte. Keď úplne vychladne, bude hustejší, ako keď bol teplý.
- Podľa potreby sirup zrieďte smotanou do požadovanej konzistencie. To, ako veľmi sirup po vychladnutí zhustne, závisí od toho, ako intenzívne ste ho varili, preto sa môže požadované množstvo smotany líšiť – ja pridávam väčšinou 1 – 2 lyžice. Hotový sirup by mal pekne stekať z lyžičky, ale zároveň by mal byť dostatočne hustý.
Pre ešte intenzívnejšiu vanilkovú chuť môžete do sirupu vyškrabať obsah vanilkového struku. Prázdny struk si potom vložte do nádoby s cukrom, ktorý krásne prevonia na budúce použitie. V sirupe vanilkový struk nevarím, lebo sa varí pomerne krátko a mám pocit, že by ho na to bolo škoda.
3. Vanilková šľahačka
… poctivá a zo smotany! Nikdy ju nenahrádzam šľahačkou v spreji.
Tu netreba rozpisovať zložitý recept. Jednoducho nalejte do vyššej úzkej nádoby 1 balenie vychladenej 33 % smotany, prisypte 1 vanilkový cukor a elektrickým šľahačom vyšľahajte dotuha. Počas šľahania sa cukor pekne rozpustí.
Pri nákupe dajte pozor, aby v košíku skončil naozaj vanilkový cukor a vyhnite sa vanilínovej náhrade.
4. Filtrovaná káva
Pre tento nápoj som si pripravila kávu v kanvičke s filtrom a použila zrnká z novej limitky Kitale Kenya.
Podľa vašich preferencií (a vybavenia, ktoré máte doma) môžete kávu pripraviť aj v chemexe alebo french presse, prípadne využiť domáci prekvapkávač. Filtrovaná káva je do nápoja v štýle Crème brûlée pekne jemná. Samozrejme, môžete použiť aj espresso, na to však zvoľte zrnká Barista (alebo kapsulovú kávu) a počítajte s naozaj intenzívnou chuťou.
Ochutnajte raritnú kávu Kitale Kenya
Jemnými tónmi červených ríbezlí a medu vás prekvapí 100 % Arabica z východoafrického regiónu Trans-Nzoia. Kúpite ju v kamenných obchodoch Tchibo.
Všetko pripravené, zostavte si šálku Crème brûlée!
Kompletizácia! Posledný krok a môžete sa pustiť do kávy.
- Kávu nechajte ľahko vychladnúť tak, aby bola stále teplá, ale nie horúca (vďaka tomu sa vám šľahačka hneď nerozpustí a bude sa vám lepšie konzumovať).
- Do 150 ml pripravene kávy vmiešajte asi 2 lyžičky sirupu. Zmes nalejte do sklenenej nádoby určenej na horúce nápoje.
- Kávu ozdobte šľahačkou – použite vrecko na zdobenie alebo, rovnako ako ja, vytvarujte ledabolé „kopčeky“ pomocou dvoch lyžíc.
- Šľahačku posypte karamelovými chrumkami a polejte asi lyžičkou sirupu.
- Ihneď podávajte, kým sa šľahačka nezačne rozpúšťať.
Verím, že si kávu užijete a možno potom ešte budete maškrtiť zvyšnú šľahačku len tak so sirupom a chrumkami, alebo aj s kopčekom zmrzliny. Tomu sa podľa mňa nedá odolať. Tak dobrú chuť!
Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo
Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.