Práve čítate

Káva inšpirovaná Crème brûlée: S vanilkovou šľahačkou a karamelovými chrumkami

580  
Zdieľať: 

Káva inšpirovaná Crème brûlée: S vanilkovou šľahačkou a karamelovými chrumkami

Na sladké ochutené kávové nápoje si väčšinou nepotrpím, ale keď vonku udrú mrazy a škaredé počasie, občas ma predsa len prepadne chuť na šálku s kopčekom šľahačky. A keď už to má byť, nech je to dokonalý tekutý dezert!

27. 1. 2025 4 min. čítania Jana Duffková
Káva inšpirovaná Crème brûlée: S vanilkovou šľahačkou a karamelovými chrumkami

Tento kávový nápoj som si vyladila do detailu a beriem ho naozaj skôr ako koláč. Koláč, pri ktorom nemám prácu s pečením korpusu. Aj keď… aj jeho príprava si vyžaduje nejaký čas. Tá sladká odmena však za to stojí. Obzvlášť, ak si ju vychutnám s niekým, kto príde na návštevu a ocení túto výnimočnú kalorickú bombu rovnako ako ja.

Z čoho sa káva ako Crème brûlée skladá?


Z štyroch častí: z chrumkavej karamelovej posýpky, domáceho vanilkového sirupu, vanilkovej šľahačky a jemnej filtrovanej kávy.

1. Chrumkavá karamelová posýpka

Môžete si ju podľa receptu pripraviť pokojne vopred, uskladniť v uzatvárateľnej nádobe (kde vám vydrží naozaj dlho) a používať podľa chuti nielen na Crème brûlée kávu. Ja si ju občas sypem napríklad na ovsenú kašu, na palacinky a syn ju miluje s babyccinom.

Ingrediencie (na 1 menší zavárací pohár plný chrumiek):

  • 100 g kryštálového bieleho cukru
  • 30 g mandľovej múky
  • 3 cukrárske piškóty

Postup:

  1. Cukor rovnomerne nasypte na panvicu a postavte ju na sporák nastavený na stredný výkon.
  2. Čakajte, kým sa cukor rozpustí na karamel a ideálne ho počas procesu veľmi nemiešajte, aby nevznikli hrudky.
  3. Do karamelu vmiešajte mandľovú múku a zmes ihneď prelejte na papier na pečenie, kde ju rozotrite do čo najtenšej vrstvy. Pracujte rýchlo, hmota bude rýchlo tuhnúť.
  4. Počkajte, kým všetko úplne vychladne a karamel stvrdne. Potom ho ľahko odlúpnete od papiera a nadrvíte na konzistenciu posýpky. Môžete si pomôcť tak, že rozlámané kúsky karamelu uzavriete do zip vrecka a cez utierku po ňom prejdete valčekom na cesto, prípadne všetko rozmixujte v mixéri (to sa hodí hlavne v prípade, ak ste neurobili plochu dostatočne tenkú a ťažšie sa vám drví ručne). Zmes môžete rozmixovať aj dohladka, ale ak chcete, aby bola posýpka chrumkavá, je lepšie ju nechať trochu hrubšiu. To odporúčam!
  5. Na záver nahrubo nadrvte aj cukrárske piškóty a vmiešajte ich do zmesi.

2. Vanilkový sirup do kávy aj na ozdobenie šľahačky

Do sirupu používam trstinový cukor. Vykúzli oveľa lepšiu chuť než klasický cukor a tiež je vďaka jeho farbe sirup krásne zlatistý.

Ingrediencie (na približne tri kávové nápoje):

  • 70 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 40 g vody
  • 2 lyžice 33 % smotany (alebo podľa potreby)

Postup:

  1. Oba cukry nasypte do kastrólika a zalejte vodou. Dobre premiešajte.
  2. Kastrólik postavte na sporák a priveďte zmes k varu.
  3. Varte na miernom stupni, kým sa všetok cukor nerozpustí a sirup mierne nezhustne.
  4. Na záver odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt.
  5. Počas chladenia sirup občas premiešajte. Keď úplne vychladne, bude hustejší, ako keď bol teplý.
  6. Podľa potreby sirup zrieďte smotanou do požadovanej konzistencie. To, ako veľmi sirup po vychladnutí zhustne, závisí od toho, ako intenzívne ste ho varili, preto sa môže požadované množstvo smotany líšiť – ja pridávam väčšinou 1 – 2 lyžice. Hotový sirup by mal pekne stekať z lyžičky, ale zároveň by mal byť dostatočne hustý.

Pre ešte intenzívnejšiu vanilkovú chuť môžete do sirupu vyškrabať obsah vanilkového struku. Prázdny struk si potom vložte do nádoby s cukrom, ktorý krásne prevonia na budúce použitie. V sirupe vanilkový struk nevarím, lebo sa varí pomerne krátko a mám pocit, že by ho na to bolo škoda.

3. Vanilková šľahačka

… poctivá a zo smotany! Nikdy ju nenahrádzam šľahačkou v spreji.

Tu netreba rozpisovať zložitý recept. Jednoducho nalejte do vyššej úzkej nádoby 1 balenie vychladenej 33 % smotany, prisypte 1 vanilkový cukor a elektrickým šľahačom vyšľahajte dotuha. Počas šľahania sa cukor pekne rozpustí.


Pri nákupe dajte pozor, aby v košíku skončil naozaj vanilkový cukor a vyhnite sa vanilínovej náhrade.

4. Filtrovaná káva

Pre tento nápoj som si pripravila kávu v kanvičke s filtrom a použila zrnká z novej limitky Kitale Kenya.

Podľa vašich preferencií (a vybavenia, ktoré máte doma) môžete kávu pripraviť aj v chemexe alebo french presse, prípadne využiť domáci prekvapkávač. Filtrovaná káva je do nápoja v štýle Crème brûlée pekne jemná. Samozrejme, môžete použiť aj espresso, na to však zvoľte zrnká Barista (alebo kapsulovú kávu) a počítajte s naozaj intenzívnou chuťou.

Ochutnajte raritnú kávu Kitale Kenya

Ochutnajte raritnú kávu Kitale Kenya

Jemnými tónmi červených ríbezlí a medu vás prekvapí 100 % Arabica z východoafrického regiónu Trans-Nzoia. Kúpite ju v kamenných obchodoch Tchibo.

Viac informácií

Všetko pripravené, zostavte si šálku Crème brûlée!

Kompletizácia! Posledný krok a môžete sa pustiť do kávy.

recept na kávu s vanilkovou příchutí

  1. Kávu nechajte ľahko vychladnúť tak, aby bola stále teplá, ale nie horúca (vďaka tomu sa vám šľahačka hneď nerozpustí a bude sa vám lepšie konzumovať).
  2. Do 150 ml pripravene kávy vmiešajte asi 2 lyžičky sirupu. Zmes nalejte do sklenenej nádoby určenej na horúce nápoje.
  3. Kávu ozdobte šľahačkou – použite vrecko na zdobenie alebo, rovnako ako ja, vytvarujte ledabolé „kopčeky“ pomocou dvoch lyžíc.
  4. Šľahačku posypte karamelovými chrumkami a polejte asi lyžičkou sirupu.
  5. Ihneď podávajte, kým sa šľahačka nezačne rozpúšťať.

Verím, že si kávu užijete a možno potom ešte budete maškrtiť zvyšnú šľahačku len tak so sirupom a chrumkami, alebo aj s kopčekom zmrzliny. Tomu sa podľa mňa nedá odolať. Tak dobrú chuť!

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články