Práve čítate

Preťahovanie nemusí bolieť! A prečo vlastne máme skrátené svaly?

8591  
Zdieľať: 

Preťahovanie nemusí bolieť! A prečo vlastne máme skrátené svaly?

Skúšali ste sa niekedy preťahovať, ale okrem bolesti to neprinieslo žiadne výsledky? Ak nie je vašou silnou stránkou flexibilita a so strachom už čakáte na deň, kedy si už ani šnúrky na topánkach nezvládnete zaviazať, určite sa vám bude hodiť toto čítanie. Zistíte, že vám od problému môžu niektoré metódy pomôcť efektívnejšie a trvalejšie ako spomínané preťahovanie.

9. 10. 2021 3 min. čítania Tereza Bínová
Preťahovanie nemusí bolieť! A prečo vlastne máme skrátené svaly?

Kde sa vlastne vzali skrátené svaly? Najskôr sa zamyslite nad týmto tvrdením, ktoré často počujem: „Rád behám, ale po behaní sa nepreťahujem, preto som taký skrátený.“ Ale skúste si ho povedať obrátenie. “Akým spôsobom to, že som „skrátený“, ovplyvňuje môj beh a všetok ďalší pohyb?”.

Prečo mám skrátené svaly?

Naše telo funguje ako dokonalý stroj, v ktorom je všetko previazané a dokáže sa veľmi rýchlo adaptovať na zmeny.

To v mnohých situáciách oceníte, ale ak veľa sedíte, hýbete sa málo alebo pohyb robíte nekvalitne, prestávate využívať svaly v celom spektre ich rozsahu. Čo nevyužívate, to centrálna nervová sústava vyhodnocuje ako nepotrebné a váš mozog potom tieto spojenia utlmí a do väčších rozsahov vás prestane púšťať.

Každý šport alebo pohyb ale vyžaduje určitú mieru rozsahu. V prípade, že ju nemáte, nebudete daný pohyb vykonávať správne. A to sa po nejakej dobe môže prejaviť nerovnováhou svalových ťahov v tele. Keď to poviem inými slovami, budete niektoré svaly používať oveľa menej, ako je im prirodzené a ony ochabnú. Ich funkciu potom preberú iné svaly, ktoré budete vo finále namáhať oveľa viac, a preto sa preťažia, budú v neustálom napätí a strečing si s nimi nedokáže poradiť.

So strečingom opatrne

Strečing je skvelá metóda, ale musíte si dať pozor, aby ste ho robili správne.

V prípade, že sa preťahujete staticky so snahou dotlačiť sa čo najďalej alebo niekoho poprosíte, aby na vás trochu zatlačil, s predstavou, že väčšia intenzita znamená rýchlejší progres, okrem väčšej bolesti a vystavenia sa riziku zranenia vám to nič neprinesie. Mozog naopak vyšle do svalov ďalší varovný signál, že sa s telom deje niečo, čo nie je štandardné a preťahovaný sval sa v sebaobrane stiahne, aby sa neporanil.

Aké sú ďalšie metódy?

Pri náprave pohybových vzorcov, a celkovo k lepšiemu vnímaniu tela, z mojej skúsenosti výborne funguje napríklad metóda DNS – dynamická neuromuskulárna stabilizácia. V čom spočíva?

Môžete si to predstaviť ako takú aktualizáciu vášho pohybového systému. Pomocou cvikov, ktoré vychádzajú z vývojovej kineziológie, obnovuje väzby medzi centrálnou nervovou sústavou a svalmi pri použití správnej dychovej techniky. Výhodou DNS je, že k nej nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie a cvičiť ju môžete kdekoľvek. Výsledky sú dlhodobé a majú pozitívny presah do všetkých pohybových aktivít. Je dobré sa do toho aspoň na začiatok púšťať pod dohľadom skúseného trénera alebo fyzioterapeuta, ktorý vás procesom prevedie. Je to síce investícia, ale dlhodobo sa oplatí.

Okrem tejto metódy na zvýšenie rozsahu pohybu funguje preťahovanie s excentrickou kontrakciou svalov, teda aktivita svalu v momente, kedy ho natiahnete. To sa dobre predstavuje napríklad na cviku v ľahu na chrbte, kedy si jednu nohu pomocou uteráka alebo gumičky priťahujete k telu. Priťahovaná noha je najskôr uvoľnená, keď sa dostanete do rozsahu, skúsite chodidlom zatlačiť proti uteráku tak, aby ste cítili tlak svalov na zadnej strane. Vďaka tomu znovu začínate svaly učiť aktivite vo väčších rozsahoch.

Výborne tiež funguje, keď začnete posilňovať skupiny svalov, ktoré majú tendenciu oslabovať. Keď sa oslabené svaly dostanú do kondície, môže prísť k zníženiu napätia preťažených svalov na opačnej strane.

Pre mňa osobne sú obe tieto metódy vhodným doplnkom k DNS cvičeniu. Ale opäť by som odporučila asistenciu skúseného trénera.

Ak zatiaľ nechcete alebo nemôžete investovať do odbornej pomoci, vyskúšajte foam rolling, teda automasáž s pomocou valca alebo loptičky. Prešľap neurobíte ani dodržovaním klasických regeneračných techník, ako je saunovanie, otužovanie alebo striedanie studenej a teplej sprchy.

Na preťahovanie nazerajte komplexne. Dôvodov a riešení je veľa. Každý z nás sa hýbe trochu inak, a preto sa nedá určiť jedna šablóna, podľa ktorej sa riadiť. Ak vás ale skrátené svaly trápia dlhšie a nemáte kapacitu zisťovať si informácie po vlastnej osi, vyhľadajte odborníka, ktorý vám ušetrí čas, bolesť a v dlhodobom horizonte aj peniaze.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články