Práve čítate

Zamilovala som sa do kávových čokoládových praliniek bez cukru

579  
Zdieľať: 

Zamilovala som sa do kávových čokoládových praliniek bez cukru

Vyskúšajte recept na domácu bonboniéru, ktorá je jednoduchá na prípravu a navyše o niečo zdravšia. Do týchto čokoládových praliniek nepridávam žiadny cukor ani mliečne výrobky.

6. 5. 2025 3 min. čítania Jana Duffková
Zamilovala som sa do kávových čokoládových praliniek bez cukru

Vo svojom jedálničku sa snažím mať čo najmenej pridaného cukru, ale aj tak rada maškrtím. To ma často privádza k zaujímavým alternatívam rôznych dezertov, ktoré sú o niečo zdravšie, a chutia stále skvelo! Rovnako je to aj s týmto receptom na domáce čokoládové pralinky, ktoré navyše neobsahujú ani žiadne mliečne výrobky, takže potešia aj vegánov. A kedy inokedy niekomu venovať čokoládovú dobrotu, ak nie v máji – v mesiaci lásky?

Pripravte si kokosovú smotanu

Jednou zo základných ingrediencií týchto čokoládových hrudiek je kokosová smotana. S klasickou smotanou má však spoločnú asi len bielu farbu.

Kokosovú smotanu môžete priamo kúpiť, ale ak ju nezoženiete, dá sa jednoducho oddeliť z kvalitného kokosového mlieka. U nás ho nájdete aj vo väčších drogériách či supermarketoch. Vyberte kokosové mlieko, ktoré:

  1. Neobsahuje žiadne umelé prísady ani zahusťovadlá.
  2. Je vyrobené aspoň zo 60 – 70 % kokosového extraktu.

Ak by ste kúpili málo koncentrované kokosové mlieko, výsledná smotana bude riedka a náplň na pralinky vám nestuhne tak, ako potrebujete. A pozor – nepliesť si kokosové mlieko s kokosovou vodou. Sú to úplne odlišné produkty.

Ako získať kokosovú smotanu? Jednoducho. Plechovku s kokosovým mliekom dajte na noc do chladničky. Chladením sa oddelí tučná časť (smotana), ktorá zostane na povrchu. Na druhý deň ju len stiahnete z povrchu lyžicou. Ja som použila 400 ml 60 % kokosového mlieka a získala som asi 150 ml smotany.

Tekutú časť z plechovky určite nevyhadzujte. Aj tá je cennou surovinou! Najradšej ju mixujem s ovocím do smoothie.

Recept na kávové vegánske čokoládové pralinky bez cukru

Môžete sa pustiť do prípravy, ktorá vôbec nie je zložitá – len rátajte s časom na chladenie. Z uvedených surovín pripravíte cca 25 praliniek. Po príprave ich uchovávajte v chladničke a vyberajte tesne pred podávaním – ľahko sa totiž roztopia. Ale práve preto sa rozplývajú na jazyku.

Ingrediencie na náplň:

  • 80 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 120 ml kokosovej smotany
  • 30 g kokosového oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička čo najjemnejšie mletej kávy (alebo instantnej)

Ingrediencie na polevu:

  • 80 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 2 lyžičky kokosového oleja

Pred finálnym chladením ich môžete posypať napríklad:

  • Lyofilizovaným ovocím – najlepšie sa hodia maliny alebo višne, zaujímavé je aj mango
  • Vločkovou soľou – používam maldonskú
  • Sušeným čili – vločky alebo mleté
  • Nasekanými nesolenými orieškami – ideálne opražené, krásne sú najmä zelené pistácie

Postup:

  1. Najprv si pripravte náplň: všetky suroviny dajte do kastrólika a na čo najnižšom stupni zahrievajte, kým sa nerozpustia. Neustále miešajte a neprehrievajte.
  2. Hotovú hmotu nalejte do misky a dajte asi na 1 hodinu do chladničky. Ak nebude dosť tuhá, nechajte ju chladiť cez noc. Ak je príliš tuhá, nechajte ju chvíľu pri izbovej teplote alebo si pomôžte nahriatou lyžičkou.veganská čokoládová ganache bez mléka
  3. Z vychladenej hmoty tvarujte lyžičkou malé hrudky a ukladajte ich na tanier/tácku s papierom na pečenie. Netvarujte rukami – teplo ich topí!domácí pralinky
  4. Potom ich dajte asi na 30 minút do mrazničky, aby poriadne stuhli.
  5. Pripravte si polevu: čokoládu s kokosovým olejom roztopte v kastróliku na miernom stupni za stáleho miešania.
  6. Polevu prelejte do užšej vyššej nádoby – bude sa vám lepšie pracovať.
  7. Pomocou vidličky obaľujte stuhnuté pralinky v poleve a ukladajte späť na papier.
  8. Kým poleva stuhne, môžete pralinky dozdobiť. Potom ich ešte nechajte stuhnúť v chladničke alebo mrazničke (ak sa ponáhľate).recept na paleo dezert

Pralinky skladujte v chladničke, kde vám vydržia približne týždeň. Dajú sa aj zamraziť v dobre uzatvárateľnej nádobe a vydržia až dva mesiace. Ale úprimne – myslím, že sa zjedia oveľa skôr. U nás doma sa po nich vždy len zapráši.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články