Recepty od babičiek mám veľmi rada, len je občas zložitejšie podľa nich variť. Keď si totiž odmyslím to, že recepty častokrát musíme v starých kuchárkach lúštiť, tak postupy nie sú tak do detailov popísané, ako sme zvyknutí v súčasnosti. V starých kuchárkach väčšinou nenájdete ani zoznam ingrediencií alebo tak dôležitú informáciu o teplote a čase pečenia.
Prečítajte si článok, ktorý vám nielen pri receptoch od babičiek pomôže aspoň s vážením a meraním surovín.
Napríklad moja babička považuje veľa vecí pri varení aj pečení za takú samozrejmosť, že jej vôbec nenapadne mi ich povedať alebo zapísať do receptára. Takže keď od nej chcem nejaký recept, idem s ňou do kuchyne a všetko dôkladne sledujem, zapisujem a prípadne aj vážim. Moja babička je totiž preborníčka hlavne v pečení a recept (nielen) na jej valašské koláče je hotový poklad, ktorý chcem mať dôkladne zaznamenaný. No veď to určite poznáte, každý máme od svojej babičky nejaký ten zaručene najlepší recept.
Recept na skladané kávové rezy
Recept na tieto skladané kávové rezy nie je od mojej babičky, ale od babičky mojej známej. Takže som si tentokrát musela vystačiť iba so samotným návodom a nemohla sa na nič pýtať. Nižšie už ale nájdete recept spísaný podľa toho, ako som ho robila ja a všetko sa skvelo podarilo.
Ingrediencie na cesto:
- 140 ml mlieka
- 600 g hladkej múky
- 150 g masla
- 25 g cukru
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
Ingrediencie na krém:
- 250 g zmäknutého masla
- 1 vanilkový cukor
- Kus korpusu
- 240 ml silnej kávy (z kapsulového kávovaru použite 2 kapsuly)
- 7 lyžíc rumu
- + cca 220 g marhuľového alebo ríbezľového džemu na potretie korpusu
- + 120 g kvalitnej horkej čokolády na poliatie
- + orechy na ozdobu
Veľmi ma prekvapilo, ako málo cukru v rezoch je, a ešte viac ma udivilo, že to vlastne úplne stačí. Ak ale patríte medzi zarytých sladičov, možno si pridajte trochu cukru do krému.
Postup:
- Zo všetkých uvedených surovín vypracujte hladké cesto, ktoré bude dobre držať pokope a zároveň sa nebude veľmi lepiť.
- Cesto rozdeľte na tri diely a tie vyvaľkajte na tenké placky. Môžete použiť menšie plechy, alebo koláčové formy.
- Pláty cesta pečte 20 minút na horkovzduch v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
- Po upečení dajte jeden plát nabok a keď vychladne, úplne ho rozdrobte a premiešajte s kávou a rumom.
- Pripravte si krém. Maslo s cukrom vyšľahajte do svetlej peny a potom do nej vmiešajte zmes rozdrobeného plátu.
- Jeden zo zostávajúcich plátov potrite silnou vrstvou džemu a navrstvite naň krém. Priklopte posledným korpusom.
- Vo vodnom kúpeli rozpusťte čokoládu a tou polejte vrch dezertu. Na záver všetko ozdobte orechmi. Ja som ich tam dala celé, ale môžete ich aj nasekať.
Najlepšie je pripravovať rezy napríklad deň vopred a nechať ich v chladničke dostatočne odležať, aby pláty korpusu pekne zvláčneli. Pred servírovaním odporúčam vybrať dezert z chladničky v dostatočnom predstihu, aby krém stihol pekne povoliť.
Ďalšie recepty od babičiek:
Oslávte jar pri rozkvitnutom stole
Zaobstarajte si doplnky do domácnosti v pastelových farbách.