Práve čítate

Piknik aj v daždi a bez mravcov? My si ho robíme v obývačke!

1667  
Zdieľať: 

Piknik aj v daždi a bez mravcov? My si ho robíme v obývačke!

Domáce pikniky sme vymysleli v zime. Môj dvojročný syn Tonko mal angínu a doma už nás to pekne nudilo. A tak sme urobili plán na domáci piknik. Nakoniec sa nám to tak zapáčilo, že si ich aj teraz robíme snáď každý týždeň.

9. 5. 2020 4 min. čítania Jana Duffková
Piknik aj v daždi a bez mravcov? My si ho robíme v obývačke!

Slniečko nás už pekných pár dní láka do prírody alebo do záhrady a ja osobne sa veľmi teším predovšetkým práve na pikniky. V kľude a pohode si posedieť na deke s rodinou a vychutnať si niečo dobré. Lenže nie vždy vyjde počasie, alebo sa zbehnú iné okolnosti, kedy človek musí ostať doma. Ale prečo sa kvôli tomu pripraviť o takú skvelú a chutnú zábavu, akou je práve piknik?

Piknikovať doma môžete nielen s deťmi

Ako som písala, domáci piknik berieme so synom hlavne ako hru. Podľa mojej skúsenosti zje Tonko počas takejto zábavy napríklad aj zeleninu, ktorú normálne nemá veľmi rád, pretože vtedy jej konzumáciu naraz nevníma len ako nejaký „nudný obed“. A to je podľa mňa vážne výhoda!

Okrem skrátenia dlhej chvíle s deťmi sa dá taký obývačkový piknik pripraviť napríklad aj ako „nevšedné rande“ alebo narodeninové prekvapenie pre partnera. A to sa rovnako ako pri variante s deťmi hodí práve vo chvíľach, kedy chcete prekvapiť, ale zároveň si musíte vystačiť s tým, čo sa dá nachystať iba pod strechou vášho domova.

Raňajky v tráve nie sú skrátka pre každého

Aj keď je podľa mňa naozaj dôležité a skvelé vyrážať von a rada to spájam práve s jedlom, od kamarátok často počúvam, že pikniky pre ne nie sú a majú na to rôzne dôvody. Sú to napríklad mravce a osy. Tým sa človek pri hodovaní v tráve len ťažko vyhne. Hneď ďalším argumentom býva problém s prevážaním jedla, servírovaním bez zázemia a následným odvozom použitého riadu a ďalších propriet. A toto všetko vlastne v obývačke odpadá. :-)

Ako si pripravujeme domáci piknik?

Je to vlastne veľmi podobné, ako keď vyrážame von. Urobíme si v obývačke miesto a rozložíme deku. Nanosíme si podušky, urobíme si čo najväčšie pohodlie a hneď sa môžeme pustiť do jedla! Všetkému samozrejme predchádza príprava nejakých tých dobrôt, a už aj tú beriem ako súčasť hry a zábavy –všetko chystáme spoločne. K pikniku si väčšinou pustíme nejakú príjemnú hudbu, alebo napríklad počúvame audio knihy– teda hlavne rozprávky, keď si túto slávnosť užívame s Tonkom.

Ak hľadáte nápady, čo nové pripraviť deťom k počúvanie, pozrite sa na Spotify. Nájdete tam veľký výber hudby (u nás teraz najviac fičí Mixle v piksle) a dokonca aj niekoľko playlistov nahovorených rozprávok.

Nie je to záležitosť na 20 minút

Piknikovanie si plánujeme hlavne vtedy, keď na to mám dostatok času. Človek musí počítať s tým, že príprava (a potom aj upratovanie) chvíľku trvá a hlavne aj samotný piknik je záležitosťou vhodnejšou na pomalé vychutnávanie (keď to rozpoloženie detí práve dovolí :-)). My si taký obed často pretiahneme na celé popoludnie, kedy aj po jedle zostaneme na deke a napríklad hráme hry. Pri tom zobkáme niečo sladké.

Na piknik s deťmi hlavne trpezlivosť

Ak máte menšie deti, rovnako ako ja, samozrejme sa môže stať, že sa niečo vyleje alebo zašpiní. Ja s tým počítam vopred a nenecháme si takouto nehodou pri jedle pokaziť náladu. Aj preto nepiknikujeme na koberci, ale práve na deke, ktorú po skončení „slávnosti“ jednoducho hodím do práčky. Často používame klasickú piknikovú deku, ktorá je nepremokavá a to sa v prípade vyliateho pitia vážne hodí.

Jedlo a pitie sa snažím servírovať tak, aby som nehody čo najviac obmedzila – pitie zo zatváracieho pohára so slamkou a jedlo na také riady, ktoré sa len tak neprevrhnú alebo sa dajú v medzičase zatvoriť.

Čo pre nás pripravujem na domáci piknik najčastejšie?

  • Toasty a sendviče alebo domáce burgery sú u nás najobľúbenejšia klasika.
  • Klasické jedlá v piknikovej podobe– ľubovoľný obed, ktorý máme radi, upravím tak, aby sa pohodlne jedol aj inde ako pri stole.
  • Smoothies a smoothie misky– farebné mixované dobroty, do ktorých človek ľahko „prepašuje“ aj zeleninu deťom, ktoré nad ňou inak ohŕňajú nos.
  • Sušienky – tie domáce nesmú nikdy chýbať! A keď ich pečieme, náš Tonko ich veľmi rád vykrajuje.
  • Koláče pripravujem sladké ako dezert, ale aj slané ako hlavný chod. Do tejto kategórie by som mohla zaradiť aj domácu pizzu, ktorá je tiež veľmi obľúbená.
  • Domáce limonády a ľadové čaje sa hodia v ktorúkoľvek dennú hodinu. Výhodou je, že oproti tým kupovaným v nich nemusí byť žiadny pridaný cukor.
  • Ovocné špízy sú také jednoduché, že ich deti môžu pripravovať aj samy. Keď si ich chceme ešte vylepšiť, ľahko ich pokvapkáme kvalitnou rozpustenou čokoládou.
  • Zeleninové špízy z čerstvej aj pečenej zeleniny sú perfektné, ale chutia viac mne ako Tonkovi. Nikdy nemôže chýbať dip – či už z jogurtu, avokáda alebo napríklad hummus.
  • Lievance a zeleninové placky sa pri pikniku pohodlne jedia a môžu mať veľa chutí.

fritatové jednohubky

Frittatové jednohubky

Medzi jedno z našich obľúbených piknikových jedál radím určite aj jednohubky, ktoré sú inšpirované klasickou frittatou. Vaječnú zmes so syrom a zeleninou pripravujem v zapekacej miske a potom nakrájam na také kúsky, ktoré sa dajú pohodlne zjesť. Môžete ich podávať na raňajky aj obed a baví ma, že si do nich človek môže pridať snáď čokoľvek, čo má rád.

Ingrediencie (na 2 porcie):

  • 6 vajec
  • 100 g nastrúhanej cukety
  • 60 g mrazeného špenátu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g strúhaného čedaru (alebo iného tvrdého syra)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • Soľ, čierne korenie
  • Kúsok muškátového orieška
  • Olej
  • 1 lyžička lístkov tymianu
Vybavte sa nielen na piknik

Vybavte sa nielen na piknik

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám môže hodiť.

Do e-shopu

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom cuketu. Keď už bude skoro hotová, pridajte špenát, prelisujte cesnak a za stáleho miešania nechajte špenát pekne prehriať.
  2. Vyšľahajte vajcia so syrom, tymianom, nastrúhaným muškátovým orieškom a múkou, pridajte soľ a čierne korenie.
  3. Zmiešajte vajíčkovú zmes so zeleninou a nalejte ju do pekáča (veľkého asi 20 x 30 cm) vyloženého papierom na pečenie.
  4. Pečte na 180 °C asi 15 minút, alebo kým nie je všetko pekne prepečené.
  5. Po upečení nechajte ďalších asi 15 min vychladnúť a potom všetko nakrájajte na menšie kúsky – na štvorčeky alebo obdĺžniky.

Ako obmeniť chute? Môžete použiť iné druhy zeleniny – brokolicu, karfiol, pór alebo napríklad šampiňóny. Experimentujte s bylinkami a korením alebo klasický syr nahraďte kozím.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články