Práve čítate

Vyskúšala som tipy, ako vyhnať z kúpeľne rybenky. Čo zafungovalo?

20299  
Zdieľať: 

Vyskúšala som tipy, ako vyhnať z kúpeľne rybenky. Čo zafungovalo?

Rybenky, teda švehly obyčajné, najčastejšie stretnete v tmavých a vlhkých kútoch domu – napríklad v špajze, kúpeľni alebo kuchyni. Pre nás aj zvieratá sú celkom neškodné, ale môžu sa začať kŕmiť knihami, oblečením a suchými potravinami, za čo sa im určite nepoďakujete. Prečo sa doma objavujú a ako sa ich zbaviť?

15. 1. 2022 3 min. čítania Renata Zielezińska
Vyskúšala som tipy, ako vyhnať z kúpeľne rybenky. Čo zafungovalo?

Ak mi je doma niečo skutočne nepríjemné, tak je to chvíľa, kedy na mňa z kúta spálne pozerá pavúk, alebo keď sa mi pri čistení zubov mihne okolo nôh malá striebristá potvorka. Švehly obyčajné, alebo aj rybenky, rybičky či silver fish,pochádzajú z tropických krajín, preto majú rady teplé a vlhké miestnosti. Nemajú rady svetlo a prebúdzajú sa hlavne v noci. Požierajú okrem iného produkty obsahujúce škrob, rôzne odrobinky od jedla, cukor, papier a mŕtvy hmyz. A malá zaujímavosť: Až rok vydržia žiť bez potravy. Vedeli ste to?

Ako väčšina škodcov, aj rybenky hľadajú úkryt a potravu v našich domovoch. Znášajú v nich malé biele a žlté vajíčka. Môžu žiť až 8 rokov a veci, ktoré ich lákajú, ľahko poškodia.

Ako sa zbaviť rybeniek?

Ako som zistila, rád na to, ako sa ich zbaviť, je veľa. Vyskúšala som azda všetky a spísala tie, ktoré podľa mňa naozaj zaúčinkovali. Samozrejme je ale úplne najlepšie robiť preventívne všetko, aby sa u vás rybenky vôbec nezabývali.

Pasce z pohárov

Vytvorila som jednoduché pasce z pohárov: vložila som do nich kúsky chleba a zvonka som celý povrch polepila maliarskou lepiacou páskou. Večer som poháre postavila na zem do kúpeľne – tam ma výskyt rybeniek trápil najviac. Páska im uľahčila vstup do pasce, ale hladký povrch skla vnútri im zabránil dostať sa von.

Esenciálne oleje, ktoré rybenky neznášajú

Esenciálne oleje používam veľmi rada. Mne je ich vôňa príjemná, rybenky zase odpudzuje. Rovnako ako väčšina hmyzu, ani rybenky nemajú rady vôňu citróna, cédra alebo levandule. Vždy naplním fľaštičku s rozprašovačom vodou, pridám 10 – 20 kvapiek esenciálneho oleja, pretrepem a nastriekam miesta, kde sa rybenky objavujú: okolo drezu, za práčkou, v sprche alebo v kútoch kuchyne a špajze.

Kremelina

Kremelina je skvelou zbraňou v boji proti najrôznejším druhom hmyzu, mám vyskúšané! Stačí ju večer nasypať na miesta, na ktorých sa najčastejšie rybenky objavujú a druhý deň podlahu dôkladne povysávať. Pri používaní kremeliny nosím rúšku, pretože môže dráždiť sliznice. Ak máte malé deti alebo domácich miláčikov, radšej zaistite, aby na dané miesto nechodili. Aj keď je kremelina netoxická, radšej som s ňou opatrná.

Vlhká novinová pasca

Jednoduchú pascu si môžete vyrobiť aj z novín: stačí ich zrolovať, na koncoch zaviazať a navlhčiť. Tieto pasce večer umiestnim na vlhké miesta a rybenky v nich cez noc hľadajú úkryt a potravu. Ráno ich potom stačí pozbierať a hodiť do kontajnera alebo do krbu.

Korenie, ktoré rybenkám nevonia

Ďalšou funkčnou a prírodnou cestou je použiť korenie, ktoré odpudzuje hmyz, vrátane rybeniek. Môžete použiť bobkový list, klinček, škoricu a všetky ďalšie druhy korenia s intenzívnou vôňou. Ako na to? Napríklad ich rozmiestnite do skríň a políc.

Ako sa snažím predchádzať rybenkám

Je niekoľko vecí, ktoré sa snažím robiť, aby som rybenky odradila od návštevy našej domácnosti. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete použiť:

  1. Suché potraviny skladujem v tesne uzavretých nádobách, vďaka ktorým sú chránené pred vlhkosťou a hmyzom. Na tento účel sa skvelo hodia obyčajné sklenené poháre na zaváranie so skrutkovacím uzáverom.
  2. Pravidelne vysávam a upratujem, aby doma neboli odrobinky, ktoré hmyzu slúžia ako potrava.
  3. Pri umývaní podlahy pridávam do vody trochu octu.
  4. Neskladujem kopy papiera, nepotrebné oblečenie, ani prázdne kartónové škatule. Rybenky sa v nich rady skrývajú.
  5. Oblečenie skladujem na suchých miestach. To, čo nenosím dlhší čas, ukladám do vákuových vriec, kam sa rybenky nedostanú.
  6. Utesnila som všetky praskliny a diery v stenách a nábytku. Rybenky do nich totiž rady kladú vajíčka.
  7. Snažím sa doma vlhkosť vzduchu znížiť odvlhčovačom, veľa vetrám a keď je v kúpeľni niečo mokré (napríklad kúpeľňový koberček alebo uteráky), dávam to uschnúť na balkón. Čím nižšia vlhkosť, tým lepšie.
  8. Okolie domova (balkóny, záhrady…) je lepšie vyčistiť od nakopeného dreva, odumretých rastlín, suchého lístia a ďalších potenciálnych úkrytov pre rybenky.

Rybenky nehryzú, neštípu, ani neprenášajú choroby. Sú potrava pre pavúkov a ďalšie druhy hmyzu a udržujú tak rovnováhu ekosystému (nielen) vo vašej domácnosti. Ale ich odumreté telíčka a trus môžu byť potenciálnymi alergénmi. Môžu tiež poškodzovať veci v dome a nábytok, preto sa vyššie uvedené pravidlá snažím dodržiavať, aby som zabránila rybenkám v ich rozmnožovaní.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články