Hodvábne pečivo a našľahaný vanilkový krém sú samé o sebe perfektnou kombináciou, v pekarine známou napríklad vďaka talianskym šiškám bomboloni a vlastne aj pudingové slimáky z croissantového cesta sú ich variáciou. Kysnuté cesto a vanilkový krém sú jednoducho, verím, že nielen moje, veľká láska!
Náš variant tejto romantickej dvojice ťaží z pomerne jednoduchého základu, totiž buchtičiek z obyčajného cesta a krému, ktorý tvorí nastavovaný puding. Puding, ako vieme, sa rád pripaľuje, a práve táto jeho vlastnosť spôsobila, že sa niektorým konzumentom buchtičky so šodó sprotivili – keď varíte naraz desiatky litrov a ešte varnicu počas obeda prihrievate, ťažko zostane krém v ideálnej konzistencii a voňavý.
Recept na buchtičky s krémom
Môj recept vychádza z obľúbeného kysnutého cesta, ktoré rada používam aj na klasické buchty. Pripraviť si ho môžete pokojne deň vopred a odložiť v chladničke, alebo si môžete pokojne upiecť pekáč buchtičiek a následne ich zamraziť – pred použitím ich stačí nechať povoliť a jemne zapiecť v rúre, prípadne napariť, ak fandíte skôr jemným chutiam.
Na stredný pekáč buchtičiek budete potrebovať:
- 400 g múky (hladkej a polohrubej pol na pol, môžete použiť aj špaldu)
- 1 vajce
- 220 g vlažného mlieka
- 90 g masla
- 7 g sušeného droždia alebo 20 g čerstvého
- 4 g soli
- 90 g cukru (z toho 20 vanilkový)
- Štipku citrónovej kôry
- Na potretie a vymazanie pekáča asi 40 g masla
Postup:
- Odoberte asi 4 lyžice múky a 4 lyžice mlieka z navážených surovín a zarobte kvások s droždím a trochou cukru – prípadne dajte do misy robota, v ktorej budete pripravovať cesto, všetky ingrediencie okrem odloženej múky a mlieka, urobte v mise jamku, do ktorej vlejete odložené suroviny, cukor a droždie. Ale pekne sa to sleduje v hnčeku bokom (a ak náhodou droždie nebude k kondícii, ľahko experiment zopakujete).
- Pridajte zvyšné suroviny a asi 10 – 15 minút mieste – čím dlhšie, tým hodvábnejší výsledok.
- Nechajte nakysnúť asi 1 hodinu, rozdeľte na 4 časti, vyvaľkajte tenkých hadov a tých nakrájajte priamo na pekáči, alebo bokom, na veľkosť, ktorá vám na buchtičky vyhovuje. Ale ak chcete, môžete tvarovať aj maličké bochníky, čo je časovo náročnejšie, ale pekné.
- V kastróliku rozohrejte maslo, v ktorom buchtičky pri ich ukladaní do pekáčika pekne celé namočte a nechajte ešte chvíľu nakysnúť.
- Pečte asi 20 – 25 minút na 175 stupňov, pokojne horkovzdušne.
Ak sa rozhodnete pre tvarovanie buchtičiek namiesto krájania, môžete dovnútra zabaliť aj trochu makovej náplne, sú potom úplne fenomenálne! Len je s tým potom o trochu viac práce. Dukátové buchtičky by mali byť asi ako dukát – teda skôr malé. Moje trochu klamú, pretože sú na malom tanieri.
Krém k buchtičkám
Kým sa buchtičky dopečú, pripravte krém. Moja mamina jednoducho uvarila klasický puding, do ktorého naliala o niečo viac mlieka a následne pridala kvôli vôni lyžicu rumu, ale ide to aj inak, pričom postup zostáva podobný.
Na krém (na asi polovičnú dávku buchtičiek, máme radi presilovku krému) budete potrebovať:
- 500 g mlieka
- bokom v ďalších 50 g mlieka rozmiešať:
- 45 g kukuričného škrobu
- 60 g pravého vanilkového cukru (alebo v mlieku vopred vyvarte vanilkový struk)
- 3 žĺtky
- na dokončenie cca 100 ml 30 % smotany a lyžicu rumu
Postup:
- 500 g mlieka priveďte skoro až k varu.
- Vo zvyšných 50 g mlieka rozmiešajte škrob, vanilkový cukor a žĺtky.
- Túto zmes metličkou zašľahajte do horúceho mlieka a za stáleho miešania všetko varte ako puding.
- Po odstavení vmiešajte 20 g masla a následne 100 g smotany na šľahanie. Ešte horúce prepasírujte cez sitko, aby ste sa vyhli hrudkám – ak chcete krém obzvlášť nadýchaný, môžete ho ešte rozmixovať do peny.
Použite pravú vanilku
Namiesto vanilkového cukru môžete použiť klasický cukor a v mlieku povariť (krok 1) pravý vanilkový struk. Do mlieka vyškrabte aj jeho semienka.
Šodó – v hlavnej úlohe víno
Šodó je niečo úplne iné ako to, čo poznáme ako buchtičkový krém. Je to o vínna pena! Ako sa pripravuje?
Na 2 dezertné porcie počítajte asi 1,5 dcl vína, 45 g cukru (podľa kyslosti vína), 2 žĺtky a podľa chuti trochu vanilky. Všetko vyšľahajte a uvarte vo vodnom kúpeli alebo v hrnci s dvojitým dnom („pískací“) do hustoty a konzistencie peny. Aj keď v nej nie je mlieko, je veľmi jemná.