Práve čítate

Z prebytku citrónových šupiek robím citrónový prášok. Čo to je a ako ho využiť?

572  
Zdieľať: 

Z prebytku citrónových šupiek robím citrónový prášok. Čo to je a ako ho využiť?

Stačí pár krokov a vytvoríte si univerzálnu voňavú prísadu, ktorá sa vám bude hodiť nielen v kuchyni, ale aj v kúpeľni alebo pri upratovaní.

12. 2. 2025 4 min. čítania Jana Duffková
Z prebytku citrónových šupiek robím citrónový prášok. Čo to je a ako ho využiť?

Nedávno som piekla koláče s citrónovým krémom a zostalo mi toľko citrónových šupiek, že by bolo škoda ich len tak hodiť do bio odpadu. Nedalo mi to a popátrala som, ako by som ich mohla ďalej využiť. Keď som narazila na tip na citrónový prášok, bolo to jasné. Túto univerzálnu voňavú prísadu určite chcem mať v jednej z koreničiek!

Čo je to citrónový prášok?


Je to  jemný, voňavý a nádherne žltý prášok, ktorý vytvoríte po vysušení a rozmixovaní citrónovej kôry.

Ako vybrať citróny a koľko šupiek potrebujete?

Keďže v tomto prípade je kôra hlavnou a jedinou prísadou, asi vás neprekvapí, že najlepšie sú bio citróny bez chemických postrekov. V opačnom prípade si dajte záležať na umytí a pokojne použite aj ocot a kefku.

Ak si chcete pripraviť zásobu, ktorá za to stojí, potrebujete väčšie množstvo kôry. Mne to vychádza 30 citrónov na jednu plnú koreničku. Chápem, že asi bežne nespotrebujete toľko citrónov naraz, ale má to riešenie. Buď si môžete postupne zbierať kôru do krabičky a vložiť do mrazničky, alebo (ak ste netrpezliví) môžete samozrejme na jeden šup olúpať všetky citróny a z dužiny napríklad pripraviť nejakú dobrotu. Ja robím sirup na limonády alebo mrazím citrónovú šťavu vo formičkách na ľad. Rada tiež pečiem kura na citrónoch, kde spotrebujem plátky citrónov bez kôry.

Návod na prípravu citrónového prášku

Pripravte si umyté citróny a tešte sa na sviežu vôňu, ktorá sa vám za chvíľu bude šíriť kuchyňou!

1. Lúpanie citrónov

Ideálne je získať žltú časť kôry s čo najmenším množstvom spodnej bielej vrstvy. Ak sa vám podarí zohnať pekné zrelé citróny, niekedy sa dajú olúpať rukou ako mandarínky. Väčšinou sú však k dispozícii skôr tie, ktorých kôra drží pevne. Pri týchto sa nebojte použiť škrabku na zemiaky, len na ňu príliš netlačte, aby ste vzali čo najmenej bieleho. Troška nevadí, ale keby toho bolo príliš, prášok by mohol byť horký.

2. Sušenie kôry

Ak máte sušičku na ovocie, vyhrali ste. Kôru v nej sušte podľa toho, ako ste zvyknutí! Ja ju však nemám, preto som sušila v rúre (na funkcii cirkulácie vzduchu), ktorá mi našťastie umožňuje nastaviť nízku teplotu. Najlepšie je poukladať jednotlivé kúsky na jemnú mriežku tak, aby sa navzájom neprekrývali a sušiť ideálne na 40 – 50 stupňov. Ak nastavíte vyššiu teplotu, kôra môže stmavnúť.

Dĺžka sušenia sa bude líšiť podľa toho, akú šťavnatú kôru ste mali a aké hrubé kúsky sušíte. Mne to trvalo asi 4 hodiny. To, že je kôra správne usušená, spoznáte podľa toho, že vám pukne, keď ju rozlomíte medzi prstami a už nie je ani trochu „gumová“. Usušte ju naozaj poctivo, inak vám prášok bude hrudkovatieť.

3. Výroba prášku

Ihneď po usušení sa pusťte do drvenia, aby vám kôra nenavlhla. Na to sa mi osvedčil výkonný stolný mixér, kde to je v podstate bez práce a vznikne naozaj krásne jemný prášok bez väčších kúskov. Nevadí mi, keď tam zostanú drobné kúsky, ale ak chcete úplne jemnú textúru, preosejte to cez sitko a zvyšok opäť rozmixujte.

Pozor na vlhkosť


Hotový citrónový prášok dôkladne uzavrite do dobre tesniacej nádoby, aby vám nenavlhol. Koreničku je aj dobré skladovať na tmavom mieste.

Do čoho využívam citrónový prášok?

Možností je určite nekonečno, určite si hneď vymyslíte, kam všade by sa vám hodil. Pre inšpiráciu vám dám pár tipov aj ja:

Sladká kuchyňa

Logicky sa hodí do všetkých pečených aj nepečených dezertov, kam má prísť citrónová kôra. Len ju už nemusíte stále strúhať. Práškom sa dá tiež pekne zdobiť! Poprášte ňou napríklad bielu polevu na cupcake.

Slaná kuchyňa

To, že citrusy sa hodia k rybám, morským plodom a kuraciemu, je fakt. Vyskúšajte pridať citrónový prášok aj do šalátov: buď len tak, alebo v dresingu. Môžete ho pridať do pesta, dochutiť ním guacamole, pečenú zeleninu, ale pokojne aj niektoré druhy polievok. Napríklad tekvicovú alebo mrkvovú.

Osviežujúce & voňavé nápoje

Šmrnc dodá domácim limonádam aj alkoholickým koktailom. Môj obľúbený tip je pridať trošku do vínneho striku alebo ďalších spritzov, náramne osviežujúce! Nezabudnite ale ani na horúce nápoje. Čaje, varené mušty alebo zázvorový nálev pri prechaldnutí sú ideálnymi spoločníkmi tejto kúzelnej prísady.

Limonáda s citrónovým práškom, vanilkou a bazalkou


Zmiešajte 100 ml vody, 4 lyžice medu, 2 čajové lyžičky citrónového prášku a obsah 1 vanilkového struku (alebo 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu). Nechajte asi 5 minút povariť. Keď zmes vychladne, rozmixujte v nej 4 lístky bazalky. Vzniknutý základ rozrieďte perlivou vodou podľa vlastnej chuti a podávajte s ľadom.

Citrusové wellness

Po náročnom dni si rada pridám trošku prášku do horúceho kúpeľa. Tá svieža vôňa vás príjemne povzbudí. A hneď si so sebou beriem aj domácu pleťovú masku z jogurtu, medu a práve citrónového prášku. Rovnako sa dá využiť pri výrobe domácich kúpeľových alebo sprchových bômb. Skúšala som aj peeling z kokosového oleja a cukru.

Peeling z kokosového oleja, cukru a citróna


1 lyžicu kokosového oleja zmiešajte s 1 lyžicou cukru a 1 čajovou lyžičkou citrónového prášku. Vzniknutou pastou stačí jemne pomasírovať pokožku a dobre opláchnuť. Odporúčam používať iba malé množstvo, aby ste nemali mastný sprchový kút alebo vaňu.

Voňavá domácnosť

Citróny neutralizujú zápach, takže keď je to potrebné, môžete trošku dať napríklad do chladničky alebo do látkového vrecka a ten odložiť do skrine. Dá sa použiť aj do domácich ekologických čistiacich prostriedkov alebo pridať do vosku pri vlastnoručnej výrobe sviečok.

Univerzálny čistiaci prostriedok


Zmiešajte 1/2 hrnčeka vody, 1/2 hrnčeka bieleho octu, 2 čajové lyžičky citrónového prášku, 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy. Nalejte do fľaše s rozprašovačom, dobre pretrepte a použite na upratovanie, napríklad v kuchyni.

Sama som zvedavá, aké ďalšie využitie pre tento žltý poklad vymyslíte. Pochváľte sa na facebookovej stránke Tchibo!

Vyberte si pomocníkov do kuchyne

Vyberte si pomocníkov do kuchyne

V novej kolekcii na tchibo.sk pre vás máme praktické vychytávky, ktoré vám uľahčia varenie aj organizáciu kuchyne.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články