Práve čítate

7 tipov, ako byť za dámu aj na stanovačke (v karavane, na chalupe…)

5441  
Zdieľať: 

7 tipov, ako byť za dámu aj na stanovačke (v karavane, na chalupe…)

Nikto, samozrejme, nečaká, že by som na čunder vyrazila s dokonalými očnými linkami a vlnami vo vlasoch - a už vôbec nie, že by som v podobnom stave stanovačku aj dokončila. :-) No hoci trávim dovolenku inde, než v hoteli, tiež nie je nutné na základnú údržbu celkom rezignovať. Nasledujúcich 7 tipov je nenáročných na čas aj miesto v taške a dokáže spraviť veľkú parádu.

23. 5. 2020 5 min. čítania Marie Háková
7 tipov, ako byť za dámu aj na stanovačke (v karavane, na chalupe…)

Priznávam: keď som na „aktívnu dovolenku“ vyrazila po prvýkrát, bola som v čerstvej puberte a, samozrejme, zabalila som si so sebou hromadu blbostí, bez ktorých predsa nemôžem existovať! Otec ma sledoval s miernym pobavením a nechal ma to všetko napratať do batohu, s ktorým som mala absolvovať päťdennú hrebeňovku. Len nech sa dievča poučí. Poučilo sa.

Dovolenky na chate, na vode, na horách alebo na plachetnici (čo je vlastne miniatúrna chatka na vode) patria dodnes medzi moje najobľúbenejšie. A hoci mám doma hotový kúpeľňový arzenál, na týždeň či dva v roku ho rada vymením za nasledujúce zjednodušenia.

1) Pleť: jeden téglik stačí – len doň vložiť ten správny elixír

Párkrát som si nádejne zabalila miniatúrky s denným, nočným a očným krémom. Ale úprimne: na dovolenke, kde fungujem len s provizórnou kúpelňou, na také hlúposti nemyslím ani na chvíľu.

Namiesto toho som so sebou začala voziť bambucké maslo. Hodí sa na tvár, na telo, na suché ruky, na zádery a v prípade núdze aj na vlasy, presušené od slnka.

Nie je to nič, čo by som komukoľvek odporúčala používať denne (predsa len, je dosť mastné a ťažké), ale pod horúcim slnkom a vetrom pôsobí na pleť nesmierne dobre. A že sa vstrebáva o niečo dlhšie, je tá posledná vec, ktorú na chalupe riešim.

(Len, ako vždy, keď si chcete dať na tvár niečo nové: najprv si to vyskúšajte doma, či vám to naozaj sadne.)

2) Deodorant: poznáte kamenec?

Niekto pri úspornom balení nedá dopustiť na sprejové miniatúrky, ja zase už rok frčím na deodorante z kamenca. Je naozaj úsporný. Nesmrdí ani nevonia. (Bola to jedna z mála kozmetických potrieb, ktoré som nezavrhla počas prvého trimestra.) Je mi sympatické, že potné žľazy sťahuje, ale neupcháva. A snáď nikdy sa neminie – mám stále svoje prvé balenie.

No predovšetkým: vydrží naozaj veľkú záťaž. Absolvovala som s ním aj nálož kilometrov na slnku, a nesklamal. V improvizovaných podmienkach sa stačí len „natrieť‘, navlhčiť kamenec (napríklad vodou z fľaše) a znovu aplikovať.

3) Čo s vlasmi na stanovačke?

Suchý šampón – poznáme. Vlasy zapletené do copov vydržia suché dlhšie – poznáme. Každé strapaté hniezdo zachráni čiapka alebo šatka – poznáme. Tak či onak, koruna krásy dostáva počas aktívnej dovolenke väčšinou poriadne zabrať. A tak, zatiaľ čo my sa vraciame domov nabití energiou, vlasy akoby znovu potrebovali wellness dovolenku.

A ono, dovolenky pre vlasy vlastne existujú. Poznáte očistnú kúru u kaderníčky, aktorú kú si môžete nechať spraviť, keď sa vrátite z dovolenky „náročnej na vlasy“? Sú totiž následky, na ktoré sú bežný šampón, maska a kondicionér krátke.

Niežeby vám bez podovolenkovej starostlivosti vaša hriva do Vianoc vypadala, to ani náhodou. Ale naozaj som sa divila, aký rozdiel taká procedúra dokáže spraviť. Asi ako keď prinesiete kabát z čistiarne.

4) „Dámska hygiena“ sa odložiť nedá

Sprchu, česanie a prinajhoršom i umývanie zubov môžete na pár dní oželieť, ale toto nie. A zo stanovačky alebo týždňa na chalupe si zápal alebo nepríjemné pocity nechce domov priniesť naozaj nikto.

Tu je pár tipov – pridáte tie svoje?

  • Vlhčené obrúsky sú skladné a dajú sa použiť kdekoľvek. Pozor ale na tie parfumované. Väčšine žien sa najlepšie osvedčili neparfumované detské alebo základné dámske.
  • Namiesto vlhčeného obrúska môžete použiť vodu (napríklad aj z fľašky) a perlan. Ak ho nepoznáte, je to netkaná textília, ktorú majú azda v každej lekárni. Neskôr ho môžete preprať a použiť niekoľkokrát znovu. Mamičky si ho nemôžu vynachváliť.
  • Ak trpíte zápalmi, gynekológ vám môže odporučiť niečo na prevenciu so sebou. Napríklad kapsle s laktobacilmi.
  • Pokiaľ sa veľmi potíte (napríklad na dlhších túrach), zabaľte si dvojnásobné množstvo nohavičiek. Toľko látky = priestoru v batohu to zase nezaberie.
  • Je to, pravdaže, veľmi individuálne, ale sama za seba môžem povedať, že aj v poľných podmienkach sa to dá s menštruačným kalíškom zvládnuť. Nevyhnutnosťou dezinfekcia (tá je vo všetkých prípadoch namieste), hygienu v prípade núdze zaistí voda z fľašky, a potom, keď máte viac priestoru a pokoja, čistiace tablety, voda a uzatvárateľný obal, ktorý si viete ku kalíšku zadovážiť.
O menštruačnom kalíšku

O menštruačnom kalíšku

Zaujíma vás, ako vlastne funguje menštruačný kalíšok? Prečítajte si všetko, čo by vás mohlo zaujímať.

Prečítať článok

5) Nebudem sa maľovať, ale…

Ale! :-) Však viete, na jeden večer sa zastavíte v miestnom pohostinstve alebo podobne.

Taštičku so šminkami nechávam v pohode doma, a pribalím si len veľmi dobre pigmentovaný balzam na pery (samozrejme, môže byť aj rúž) a jedny poriadne skladné, nekrčivé šaty.

Keby sa hodilo aj niečo na mobil a peňaženku, mávam v nejakej šikovnej malej „taštičke, čo by mohla byť aj mini kabelka“ zabalené veci, ktoré z nej na jeden večer vyhodím (zvyčajne bielizeň).

6) Šošovky jedine jednorázové

Celkom dlho som všade jazdila s mesačnými, ale jednodňové sú proste hygienickejšie.

Čo si k nim nezabudnúť pribaliť? Kvapky do očí (kúpte si také, ktorým neprekážajú vyššie teploty), dezinfekciu na ruky (budete s nimi môcť manipulovať aj na miestach, kde netečie voda) a buď minibalenie roztoku, alebo 1 pár naviacna každé 3 dni, ktoré na dovolenke strávite (keby náhodou so šošovkou nebolo niečo v poriadku).

7) Meníte dočasne elektrickú zubnú kefku za manuálnu? Tak nezabudnite na dôležitú vec

Obe kefky fungujú rozdielne. Aby boli zuby naozaj dobre vyčistené, s manuálnou kefkou potrebujete zubom venovať viac času. Prečítajte si o tom viac priamo od dentálnej hygieničky.

Ja síce na sonickú kefku nedám dopustiť, ale na dovolenke, mimo pohodlia hotela, mi pripadá prehnaná. Zato telefón so sebou nosievam vždy – kto by aj nie, že? :-) Tak si k nudne dlhému ručnému čisteniu púšťam aspoň podcasty alebo videá, aby som pri tom naozaj vydržala.

Bonus: 7 dobrých nápadov, čo si zabaliť so sebou

  • Rýchloschnúci uterák namiesto normálneho (názov neklame a navyše je superskladný)
  • Oblečenie, ktoré môžem prepotiť a na druhý deň si vziať zase na seba
  • Zip-sáčok: mám v ňom zabalené všetko oblečenie, aby nepremoklo a k tomu jeden naviac, kde odkladám to použité (viac ich netreba, postupne sa vám budú uvoľnovať ďalšie sáčky a vrecúška)
  • Núdzovú manikúru, napriek tomu, že vždy vyrazím zásadne s ostrhanými nechtami. Náhoda je blbec a zarastený necht môže nepríjemne bolieť.
  • Do lekárničky si pribaľte aj špeciálne náplaste na pľuzgiere. Na rozdiel od klasických náplastí vytvoria dobrú ochranú vrstvu a vydržia pár dní aj pri fyzickej aktivite. Opýtajte sa na ne v lekárni.
  • Veľká šatka: večer si ňou prikryjete nohy, cez deň poslúži ako núdzová sukňa, v noci sa dá poskladať pod hlavu namiesto vankúša a keď sa ochladí, je z neho šál.
  • Dezinfekcia na ruky, aj keď to momentálne robíme všetci kvôli nákupom, však? Hodí sa však nezabúdať na ňu ani mimo civilizácie, hlavne tam, kde je tečúca voda vzácnosťou.

Oblečte sa do prírody

Oblečte sa do prírody

Na Tchibo.sk nájdete funkčnú výbavu

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články