Kôstku z avokáda môžete vybrať bezpečne
Avokádo je už pekných pár rokov obľúbenou súčasťou tanierov aj u nás. Ja ho mám tiež rada a zaraďujem ho ako jeden zo zdrojov zdravých tukov. Viete ale, ako ho naporciovať, aby ste sa pri tom nezranili? Veľa ľudí to robí nesprávne a vzniknuté zranenia sú také časté, že majú už aj svoj vlastný názov: avocado hand (neodporúčam to hľadať na internete, nie sú to pekné obrázky).
Aby ste sa neporezali, nikdy sa nesnažte kôstku nožom vypáčiť. Nôž mäkkým avokádom ľahko prejde a nešťastie je na svete. Ako teda na to? Vyberte si zrelé avokádo (malo by byť na dotyk celkom mäkké) a ideme na to.
- Ostrým nožom pozdĺžne prejdite okolo kôstky avokáda.
- Uchopte avokádo do oboch rúk a pootočte každú polovicu na opačnú stranu. Takto polovice oddelíte od seba a v jednej z nich vám zostane kôstka.
- Keď je avokádo pekne zrelé, občas ide kôstka vybrať len rukou. Ak to nejde, zaseknite do ňu nôž a jemným pootočením noža kôstku vytiahnite. Pri tomto kroku ale buďte naozaj opatrní.
- Na odstránenie šupky použite polievkovú lyžicu. Ľahko s jej pomocou „vyškrabnete“ obsah zo šupky von a dokonca vám zostane celý, takže ho potom môžete esteticky nakrájať.
A čo ďalej s avokádom?
Pre inšpiráciu mrknite na naše ďalšie články:
Ako naporciovať granátové jablko?
Pridávam ho do šalátov – príjemne ich osvieži a dodá chrumkavý element. Viem ale, že veľa ľudí radšej granátové jablko nekupuje, pretože nevie, čo s ním. Nedivím sa. Keď s tým človek trošku zápasí, inak lahodnou šťavou si ulepí celú kuchyňu. Ide to ale aj elegantne!
- Granátové jablko otočte bubákom nahor a odrežte hornú časť, ako to bežne robíte napríklad s pomarančom.
- Potom ho pozdĺžne po stranách narežte na zhruba 6 dielov, vďaka čomu jablko ľahko roztvoríte aj rukami.
- Pripravte si misu s vodou a pod hladinou obracajte jednotlivé časti jablka „naruby“. Vďaka tomu vám nikde nebude striekať šťava. Jedlá časť sa usadí na dne, kým vlákna budú plávať na hladine.
- Zozbierajte a vyhoďte všetky vlákna, čo sa usadili na hladine, a potom jedlú časť preceďte od vody.
Keď si nechcem máčať ruky v mise vody, otočím kusy granátového jablka v hlbokej mise semienkami dole a ľahkým pobúchavaním vareškou do kôry plodu začnú semienka samy vypadávať.
Recepty, do ktorých sa bude hodiť granátové jablko:
Liči stačí zbaviť šupky
Toto ovocie pochádza z Ázie a ja som si ho práve na cestách po juhovýchodnej Ázii obľúbila. Aj preto ma teší, že sa dá už celkom bežne zohnať aj v našich supermarketoch. Milujem ho jesť samotné, ale je skvelé napríklad aj k palacinkám, lievancom alebo do koktailov.
- Zoberte liči do ruky a ak cítite, že je šupka stále šťavnatá, použite nôž.
- Ľahko šupku narežte a potom ju pomocou nechtov olúpte. Ak je už šupka vyschnutá, stačí ľahko plod v ruke stlačiť a šupka praskne sama.
- Nezabudnite, že vnútri je kôstka, ktorá sa neje.
Kým prihodíte liči do koktailov...
… možno sa vám bude hodiť pár tipov:
Mango pri lúpaní hneď porciujem na kocky
Mango je z exotického ovocia mojím najobľúbenejším. Či už ho používam na môj milovaný mango shake, ktorý som sa naučila vo Vietname, na mangové tartaletky s kokosom alebo len tak na desiatu.
- Prezrite si mango a skúste odhadnúť, kde sa nachádza kôstka (je takmer placatá).
- Pomocou dvoch rezov odkrojte pozdĺžne dva plátky aj so šupkou. Rez veďte natesno z každej plochej strany kôstky.
- Vnútro manga nakrájajte na mriežku. Vzniknú vám krásne kocky. Tie môžete zo šupky vydlabať lyžicou, prípadne šupku otočte naruby a kocky ľahko oberiete aj rukou.
Samozrejme môžete mango ošúpať aj škrabkou a potom okrájať, ale ja sa tomuto variantu radšej vyhýbam. Ošúpané mango sa šmýka a zle sa s ním manipuluje.
Sladké mangové recepty
Všetko na varenie a pečenie
Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.