Práve čítate

5 tipov na vianočné a hravé obdarovávanie medzi priateľmi a kolegami, ktoré nás nezruinujú, ale pobavia

2749  
Zdieľať: 

5 tipov na vianočné a hravé obdarovávanie medzi priateľmi a kolegami, ktoré nás nezruinujú, ale pobavia

Všetci sa radi hráme, bez ohľadu na vek a situáciu. Radi sa zasmejeme a čo je hlavné – milujeme prekvapenia, a to na firemnom vianočnom večierku aj na besiedke v 5. B. Je fajn sa na chvíľu po náročných mesiacoch zastaviť a riešiť takú prkotinku, ako je nevšedný darček. Prinášame vám aj návody na hry, ktoré vás budú baviť ešte predtým, ako príde k samotnému rozbaľovaniu darčekov.

4. 12. 2023 5 min. čítania Helena Suchá
5 tipov na vianočné a hravé obdarovávanie medzi priateľmi a kolegami, ktoré nás nezruinujú, ale pobavia

Rada robím ľuďom radosť, ale pred Vianocami som kedysi nemala na to, aby som obdarovala všetkých. Tiež mi bolo hlúpe dať darček len „TOP kamarátom“. Čo ak dostanem darček od niekoho, na koho som nemyslela? Áno, aj to sa mi stalo a svedomie ma potom ešte nasledujúci deň ťažilo viac ako kombinácia vaječného likéru s nakladaným hermelínom v žalúdku. To se ale zmenilo s „príchodom“ vianočných hier, ktoré som dovtedy poznala len z televízie.

vánoční večírky a hry

Tip ešte predtým, ako sa začneme hrať

Pri vyhlásení obdarovacích hier si účastníci stanovia maximálnu cenu darčeka. My si dávame ako strop 10 €. Nejde o to, aby bol darček hodnotný, najkrajší a najpraktickejší. Ide o kreativitu pri vymýšľaní a zábavu. Je na vás, či vyrobíte sviečku, kúpite lístok do kina, alebo kúpite na blšáku ovládač na televízor a spíšete k nemu manuál, ako s jeho pomocou ovládať rodinu.

Tajný Ježiško (Secret Santa)

Secret Santa, ja tomu hovorím Tajný Ježiško, je základnou verziou hravého obdarovávania darčekmi, od ktorej sa potom odvíjajú ďalšie varianty. Možno si ju aj  vy prispôsobíte podľa svojho.

    1. Krok: žrebovanie. Ideálne dva až tri týždne pred akciou, keď už budete mať potvrdených účastníkov, zorganizujte žrebovanie. Existujú na to dokonca aj aplikácie, my zostávame pri starom známom klobúku. Na lístočky napíšeme mená všetkých zúčastnených a zamiešame ich v klobúku. V práci, kde sa všetci dennodenne stretávame, to je ľahšie, každý si vyžrebuje lístoček s menom kolegu, ktorému vymyslí a daruje darček, ale nikomu svojho „recipienta“ neprezradí.
    2. Krok: online prenos so žrebovaním. Určí sa jeden organizátor, ktorý žrebuje za kolegov a ukáže im meno na lístočku prostredníctvom videohovoru, sám sa na text na papieriku nepozrie, aby to bolo prekvapenie aj pre neho. Môže tiež poprosiť nezasväteného kolegu, ktorý mená rozošle dotyčným Ježiškom.
    3. Krok: výroba darčeka. Ježiškovia majú zhruba dva týždne na to, aby pripravili darček pre kamaráta z lístočka. Zábavné na tom je, že aj s minimálnou cenou za darček sa dá vymyslieť niečo, čo k danému človeku sedí. V práci koľkokrát robíme prieskum, sledujeme svojho kolegu, čo rád je, počúva, robí vo voľnom čase (nepleťte si to so stalkingom :D) a podľa toho riešime darček, ktorým by sme sa mu trafili do vkusu alebo ho pobavili.
    4. Krok: obdarovávanie. Nastáva deň D – Darčekov! Počas príchodu na večierok všetci nenápadne umiestnia darček pod stromček alebo na určené miesto, darčekom nemôže chýbať menovka. Následne sa vyberie najmladší z účastníkov (prípadne si napríklad strihnite) a ten rozdáva darčeky.
    5. Krok: rozbaľovanie. Táto časť ma baví najviac, pretože sa mi do rúk dostane väčšinou predmet alebo sada vecí, ktoré by som normálne len tak nedostala. Často to dosť vypovedá o mne a o zmysle pre humor môjho tajného Ježiška. Raz som takto dostala veľkú škatuľu s vrecom ryže, sprejom a handričkou na čistenie monitora a veľa servítok – áno, môj počítač býva každú chvíľu v ohrození, hlavne keď sa blíži čas obeda.
    6. Dobrovoľný krok: investigatíva. A potom pre niektorých začína druhé kolo hry – rozšifrovať, kto bol ten ich osobný Ježiško… alebo Secret Santa, ako chcete!

Biely slon (White Elephant alebo aj Dirty Secret Santa)

Špinavšia verzia Secret Santu / Tajného Ježiška je trošku kontroverznejšia ako základná verzia. V podstate sa tu každý z nás môže zo Santu zmeniť na Grincha. Darčeky si totiž medzi sebou nielen dávame, môžeme si ich aj kradnúť. Rozdiel je v tomto prípade v tom, že dopredu nevieme, u koho náš darček skončí. O to bizarnejší môže byť obsah nášho balíčka.

vánoční hra white elephant

  1. Krok: darčeky. Každý prinesie na besiedku darček všetkých možných veľkostí a umiestni ho do stredu miestnosti. Okolo vianočnej kopy sa potom vytvorí kruh zo stoličiek (môže sa sedieť aj pri stole).
  2. Krok: poradie. Kým sa začne, je potrebné určiť poradie, ako budú ľudia postupne dostávať darčeky. Buď sa usadíte náhodne, alebo si vyžrebujete čísla a podľa nich si posadáte.
  3. Krok: obdarovávanie. Prvý „hráč“ v poradí si vyberie ktorýkoľvek darček z kopy a pred všetkými ho rozbalí.
  4. Krok: vymieňanie. Ďalší hráč si môže buď vybrať nový zabalený darček z kopy, alebo „ukradne“ už otvorený darček od predchádzajúcich účastníkov. Okradnutý účastník si môže vybrať iný darček alebo ho tiež niekomu ukradne.
  5. Pozor! Každý darček môže byť ukradnutý iba dvakrát (alebo trikrát – záleží na tom, ako si to dopredu nastavíte). Keď je vyčerpaný jeho limit kradnutia, darček už definitívne patrí poslednému majiteľovi.
  6. Koniec hry. Hra končí, keď má každý účastník pred sebou jeden rozbalený darček.

Kolo kolo mlynské

Ďalšia obdarovávacia hra bude určite baviť aj deti na triednych besiedkach. Každý z hráčov prinesie darček bez menovky a pridá ho k ostatným. Všetci sa posadia na stoličky umiestnené do kruhu a vyberú „DJa“ – v triede to väčšinou zostane na pani učiteľku. DJ najskôr pripraví prvý darček, odovzdá ho hráčovi po pravej ruke a pustí hudbu, čím odštartuje hru. Kým vianočné pesničky vytvárajú v miestnosti sviatočnú atmosféru a tempo, darček je doslova v jednom kole – hráči si ho medzi sebou posúvajú, kým DJ nestopne pesničku. Keď sa tak stane, hráč s darčekom v ruke opúšťa kruh a ide si ho rozbaliť. Ostatní pokračujú v hre o ďalšie balíčky – do kruhu sa pre urýchlenie hry a rozvírenie zábavy môže vypustiť aj viac darčekov. Takto sa pokračuje, kým sa rozdajú všetky darčeky.

Vianočný lov

Táto hra je ideálna na večierky organizované priamo vo firme. Všetky pripravené darčeky sa rozmiestnia a poskrývajú v zákutiach kancelárie. Lov darčekov odštartuje hudba a skončí s posledným nájdeným darčekom. Kto si čo ukoristí, to si nechá, prípadne vymení za iný zabalený darček. K rozbaľovaniu úlovku dochádza až po skončení hromadného lovu.

Darček za fakty

Moja najobľúbenějšia verzia. Dozviem sa totiž nové a niekedy dosť vtipné informácie o svojich priateľoch a kolegoch.

  1. Krok: čísla a fakty. Prichádzajúci účastníci večierka postupne odovzdávajú „organizátorovi“ darčeky, ku každému darčeku sa tentokrát namiesto mena napíše číslo. Rovnaké číslo sa potom napíše na lístoček, na ktorý hráč napíše zaujímavý a nie veľmi známy fakt o sebe. Papierik potom vloží do klobúka k ostatným.
  2. Krok: hádanie. Organizátor potom postupne vyťahuje papieriky, nečíta čísla, ale iba fakty o tajných Ježiškoch. Ľudia hádajú, ku komu vybraná informácia asi tak patrí. Prvý, kto si tipne správneho človeka, dostane darček s rovnakým číslom, ktoré je na lístočku hádanej osoby.
  3. Krok: koniec. Hra sa opäť končí s posledným rozdaným darčekom.

Výhod hravej nádielky vianočných darčekov je veľa. Okrem toho, že nemusíte riešiť množstvo, určite sa pohráte s obsahom balíčka. A potom tá lákavá príchuť tajomstva – kto je tento rok vaším tajným Santom?! O zábavu máte na veľkú časť večera postarané, navyše sa dozviete niečo nové o svojich známych a čo je hlavné – kto by sa na malú chvíľu nechcel hrať? Ja teda áno a na Vianoce špeciálne!

Prajem vám hravý advent plný milých prekvapení!

Inšpirujte sa našimi DIY darčekmi


Ak chcete urobiť radosť niečím vlastnoručne vyrobeným, určite nestúpite vedľa. Aby sme vám to uľahčili, pripravili sme zoznam našich najčítanejších DIY inšpirácií. Radosť urobíte voňavými aj jedlými darčekmi. 

Darčeky pre všetkých, ktorých máte radi

Darčeky pre všetkých, ktorých máte radi

Vyberte darčeky, ktoré potešia milovníkov dizajnu, technických vychytávok aj leňošenia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články